Het kiezen van het perfecte hek om je tuin te omheinen kan moeilijk zijn omdat er zoveel verschillende stijlen, ontwerpen en materialen zijn om uit te kiezen. Heb je een tuinafscheiding nodig om de tuin af te schermen, te versieren of de buitenruimte in te delen? We bespreken een aantal soorten hekwerken en hun eigen voor- en nadelen.

 

Horizontale lage schutting

Deze tuinafscheiding wordt vooral in de voortuin gebruikt en is heel geschikt om de tuin af te bakenen of een tuingrens te bepalen. De schuttingen komen in hout of in PVC voor en zijn geschikt om te beschilderen. Door de lagere hoogte van de schutting is deze tuinafscheiding ook heel geschikt om plantenbakken te maken of bijvoorbeeld de oprit af te schermen.

De voordelen van deze tuinafscheiding is dat de schutting de tuin niet helemaal afscheidt van de buitenwereld en je kunt de kleur zelf bepalen. Daarentegen vraagt hout om relatief veel onderhoud en geeft het geen optimale afscherming.

 

Afgesloten hoge schutting

Een veel gekozen tuinafscheiding is de hoge schutting met verticale houten panelen. De schutting zorgt voor veel privacy en creëert een goede afscheiding van de tuin. Aangezien de tuinafscheiding van hout is, heeft deze vaak een bruine kleur. Uiteraard is het hout ook te beschilderen.

De panelen van de schutting zijn los leverbaar en relatief makkelijk te monteren in de tuin. Daarnaast is hout goed te impregneren om het onderhoud te verminderen. Een nadeel is dat er weinig zon de tuin in kan komen en het contact met de buren zal er niet op vooruit gaan met een hoge afscheiding.

 

Gekruiste of rooster schutting

Een schutting met roosters combineert de voordelen van bovenstaande schuttingen. De tuinafscheiding is hoog, maar er is wel doorheen te kijken. De planten in de tuin kunnen met behulp van de tuinafscheiding verder groeien. Naast horizontaal en verticaal kunnen de balken van de schutting ook diagonaal lopen.

Deze afscheiding geeft de tuin een open karakter, wat tegelijk een als nadeel kan gelden: het zorgt niet voor privacy. Daarentegen oogt de schutting wel heel mooi, zeker als enkele klimplanten gebruik maken van de open structuur.