Tuinhuis blokhut kopen

Dit is de beste manier om coniferen te snoeien

Dit is de beste manier om coniferen te snoeien

Geplaatst op

Coniferen zijn een ideale tuinafscheiding: een haag van coniferen biedt je veel privacy en ziet er ook nog eens mooi uit. Om de haag zo lang mogelijk mooi te laten zijn, is het belangrijk om hem op tijd te snoeien. Bij een grote haag kan dit een hele klus zijn, vandaar dat het goed is om te weten hoe je dit zo makkelijk mogelijk kunt doen.

Soorten coniferen

Je kunt twee soorten coniferen kopen:

  • Schubconiferen: Deze soort is zeer geschikt voor een haag. Voorbeelden van schubconiferen zijn Thuja en Cupresscyparis Leyandii. Deze soort dient twee maal jaarlijks gesnoeid te worden en is makkelijk in model te snoeien.
  • Naaldconiferen: Voorbeelden hiervan zijn Pinus, Picea en Taxus. Deze soort hoeft bijna niet gesnoeid te worden; het af en toe wegknippen van uitstekende of beschadigde takken is voldoende. Taxus dient wel twee keer per jaar gesnoeid te worden.

Coniferen snoeien: wanneer?

Schubconiferen dienen in mei/juni voor de eerste keer gesnoeid te worden en in september de tweede keer. Bij naaldconiferen verschilt het per soort: Pinus in september, Picea in april/mei en Taxus in juni en september.

Hoe snoei je coniferen?

Hieronder volgt een uitleg voor zowel het snoeien van jonge coniferen als het snoeien van een oude haag.

Nieuwe haag snoeien

Wil je een mooie, compacte haag? Dan is het belangrijk om in het eerste jaar meteen al te beginnen met snoeien. Veel mensen vergeten dat of denken dat het niet nodig is. Hoe later je begint met snoeien, hoe kleiner de kans dat je de haag goed in model krijgt. Het is verstandig om (bamboe)stokken te gebruiken die de coniferen ondersteunen.

Begin altijd met het bepalen van de gewenste hoogte en breedte van je haag. Is de haag te breed? Knip dan de zijkanten van je haag. Je kunt hiervoor gewoon een heggenschaar gebruiken. Zijn de coniferen nog niet op de gewenste hoogte? Doe dan nog even niks aan de bovenkant en wacht tot hij gegroeid is tot de gewenste hoogte.

Oude haag snoeien

Oude coniferen hoef je principe alleen nog maar in model te houden. Knip eventuele bruine takken weg met een snoeischaar en scheer daarna alle uitlopers af. De makkelijkste manier is om dit met een accu heggenschaar te doen. Bij kale plekken kan het handig zijn om dieper te snoeien om zo groei te stimuleren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden