Het bouwen van een blokhut

U kunt een blokhut kopen maar ook zelf bouwen. Er kunnen diverse redenen zijn waarom u er een wilt bouwen.

 

Misschien bouwt u graag of u bent handig en kunt door de blokhut zelf te bouwen datgene realiseren wat u wenst, zodat deze optimaal dienst kan gaan doen.

Overigens is het per definitie niet zo, dat het zelf bouwen van een blokhut goedkoper is dan wanneer u een complete blokhut koopt. Losse materialen zijn ook duur.

Aandachtspunten bij het bouwen
Wanneer u besluit zelf een blokhut te gaan bouwen, dan moet u hiervoor over flink wat basisvaardigheden en kennis beschikken en de juiste materialen en gereedschappen hebben. Het is geen klus die iedereen zelf kan doen; dus bedenk wel goed of u het echt zelf kunt, eventueel met wat hulp van derden. Het bouwen begint met een goede voorbereiding en ook de planning van de werkzaamheden is van groot belang. We sommen hier een aantal punten op waarmee u rekening dient te houden.
· De plaats waar de blokhut komt te staan is van invloed op de mogelijkheden qua grootte en de nodige fundering. De plaats in de tuin en de samenstelling van de grond bepaalt bijvoorbeeld welke fundering nodig is.
· Het ontwerp is de basis voor de verdere werkzaamheden en de aan te schaffen materialen. U heeft zelf natuurlijk uw idee over welke functie de blokhut zal hebben. Daarnaast speelt uw smaak een rol bij de uiterlijke kenmerken en ook de stijl van woning en tuin zullen mede bepalen hoe deze eruit komt te zien.
· De fundering is van groot belang voor de uiteindelijke levensduur van de blokhut. Welke fundering nodig is, hangt onder andere af van de grondsoort en het gewicht van de blokhut. De fundering dient altijd minimaal te bestaan uit een geheel egaal stenen fundament.
· Aanvragen bouwvergunning; in veel gevallen dient u een bouwvergunning voor de bouw van een blokhut aan te vragen. Informeert u altijd bij uw gemeente of dit nodig is en houdt u zich aan de voorwaarden en eisen die op dit gebied gelden.
· Materiaalgebruik; een blokhut wordt traditioneel van hout vervaardigd. U kunt kiezen uit vele soorten en maten en kwaliteiten hout. Iedere soort hout heeft zijn eigen kenmerken op het gebied van uitstraling, onderhoudsbehoefte, kwaliteit en duurzaamheid en het prijskaartje verschilt dan ook behoorlijk. Uw budget, wensen en eisen zullen een rol spelen bij de keuze voor een bepaalde soort hout. U moet ook een goede planning maken van de benodigde hoeveelheid hout en andere materialen.
· Planning van werkzaamheden; welke werkzaamheden moeten verricht worden en wanneer moet wat gedaan worden. Wat kunt u zelf doen en wat moet u misschien uitbesteden.

Tips voor het bouwen van een blokhut
We willen hier besluiten met het geven van enkele tips bij het bouwen, die ertoe kunnen bijdragen dat u na de bouw zorgeloos van uw blokhut kunt genieten.
· Afwatering. Voor welk dak u ook kiest, schuin dak of plat dak, in beide gevallen is het raadzaam om te zorgen voor een goede afwatering en hiermee bij de bouw al rekening te houden. Zorg bij een plat dak voor voldoende afschot zodat het water niet blijft staan. Dakgoten kunnen zorgen voor een geleidelijke afvoer van regenwater, wat u bijvoorbeeld in een regenton kunt opvangen. Dit water zou u daarna weer kunnen gebruiken voor het bewateren van planten.
· Hout moet men altijd afdoende behandelen, hetgeen u het beste kunt doen voordat alles gemonteerd wordt. Denk hierbij aan impregneren, aanbrengen van schimmelwerende middelen en beitsen.
· Fundamentbalken of funderingsbalken. Op het fundament of de fundering kunt u eerst speciale hardhouten balken of bewerkte houten balken leggen, waarop de blokhut komt te staan en waaraan deze bevestigd wordt. 
. Houdt er bij het gebruik van hout altijd rekening mee dat hout werkt. Uiteraard zet u alles goed vast, maar hout heeft nu eenmaal een beetje ruimte nodig om te kunnen werken, anders kan het gaan splijten.
· Het is zeker aan te raden de blokhut te voorzien van goed hang- en sluitwerk, om daarmee de kans op inbraak te verkleinen.
· U moet vooraf al rekening houden met de eventuele gewenste aansluitingen voor elektra of water.