Een houten tuinhuis

Een tuinhuis kan uiteenlopende functies vervullen zoals de functie van opbergruimte, hobbyruimte, kantoortje en speelhuis voor de kinderen.

 

Een tuinhuis onderscheidt zich vooral qua uiterlijk van een regulier berghok of schuur, doordat het luxueuzer en fraaier er uit ziet en meestal past bij de stijl van de tuin of de woning, en vaak van natuurlijke materialen zoals hout gemaakt zal zijn. Afhankelijk van waarvoor u het wilt gaan gebruiken kan er bij het bouwen al rekening te houden met bijvoorbeeld het materiaalgebruik.

Keuze voor een houten tuinhuis
Hout wordt veel als basismateriaal voor een tuinhuis gebruikt. Het heeft een natuurlijke en warme uitstraling en past daarmee prima bij en in de tuin. Daarnaast is het uitermate geschikt om te bewerken en kan men er op een redelijk eenvoudige manier mee bouwen; dit geldt voor zowel de zelfbouwer van een houten als voor de leverancier. Hout is er in vele soorten, kwaliteiten en kleuren en kan ook voorzien worden van een kleur naar wens. Wanneer men zelf een tuinhuis met een prettige uitstraling wil bouwen, dan is hout sowieso het meest geschikte materiaal om mee te werken.

Kenmerken van een houten tuinhuis
Een houten tuinhuis heeft enkele specifieke eigenschappen waarmee men bij het bouwen rekening moet houden, zoals:
· Een grrot voordeel is dat het heel goed bewerkt kan worden en op maat gemaakt kan worden. Het bevestigen van houtdelen aan elkaar kan op vele manieren.
· Omdat hout een natuurlijk materiaal is, is ieder stuk uniek.
· Hout moet nagenoeg altijd behandeld worden. Denk hierbij aan impregneren, aanbrengen van schimmelwerende middelen en beitsen. Hierover volgt meer bij het onderwerp weersinvloeden.
· Bij een houten tuinhuis kunt u op het fundament of de fundering eerst speciale fundamentbalken of funderingsbalken leggen, dit zijn hardhouten balken of bewerkte houten balken, waarop het tuinhuis komt te staan en aan bevestigd wordt. Vocht kan zo niet rechtstreeks in het hout van het tuinhuis zelf trekken waardoor houtrot zou kunnen ontstaan.
· Houdt er bij het gebruik van hout altijd rekening mee dat hout werkt. Uiteraard zet u alles goed vast, maar hout heeft nu eenmaal een beetje ruimte nodig om te kunnen werken, anders kan het gaan splijten.

Onderhoud van een houten tuinhuis
Bij het bouwen wordt het hout bewerkt en het leeft niet meer, dus er moet extra aandacht besteed worden aan het in mooie en gezonde staat houden van het materiaal. Met name de weersinvloeden regen, zon en wind, maar ook de tijd zorgen voor het verminderen van de kwaliteit en uitstraling van hout. De volgende factoren spelen een rol:
· Tuinhuisjes worden meestal vervaardigd van Noord-Europees vurenhout. Uiteraard zijn er verschillende kwaliteiten, maar vooraf zal men helaas niet altijd kunnen zien of men juist een goede of minder goede kwaliteit in huis heeft. Daarnaast worden er diverse diktes gebruikt voor toepassing als bouwmateriaal van een tuinhuisje. Het spreekt voor zich dat houten balken van 5 centimeter kwalitatief beter zullen zijn dan latten van anderhalve centimeter dik.
· Het verdient aanbeveling het meestal gebruikte vurenhout vooraf te impregneren zodat vocht minder kans krijgt het hout te beschadigen.                                                                                · Door het impregneren krijgt het vaak een blauwachtige verkleuring. Wanneer u dit niet mooi vindt zult u het tuinhuis moeten verven of voorzien van een dekkende beits. Vaak zijn twee lagen nodig voor een mooi resultaat.
· Hout kunt u ook voorzien van een schimmelwerende coating.
· Hout kunt u naar wens overigens altijd voorzien van verf of beits. Let er wel op dat er eerst een primer of andere eerste laag op het hout wordt aangebracht, zodat daarna de verf of beits beter hecht en niet door het hout wordt opgezogen.
· Wanneer het eenmaal geverfd is, dan moet dit onderhouden worden, omdat ook verf en beits door invloeden van buitenaf minder mooi worden.                                                                                   · Bij het verven van met name de dunnere kwaliteiten hout is het de overweging waard om ook de binnenkant van de latten te verven. Wanneer slechts één kant geverfd wordt, kan het hout hierdoor krom gaan trekken.
· Tuinhuisjes van hardhout hebben minder onderhoud nodig, maar het is geen overbodige luxe om ook deze van een beschermingslaag tegen weersinvloeden te voorzien.