Kopen van een nieuwe blokhut

Het is zover, u heeft besloten een nieuwe blokhut te kopen. Misschien heeft u al een tuinhuisje, maar wilt u dit vervangen omdat het te klein is of in slechte staat.

 

Misschien heeft u nog geen blokhut maar wilt u er wel graag een hebben. Er is keuze genoeg, want ze zijn er in vele maten, modellen, stijlen, kwaliteiten en prijsklassen. Het aantal verkooppunten is enorm groot, dus het kiezen van die blokhut die u het liefste heeft, zal geen problemen op hoeven te leveren.

Verfraaiing van uw tuin
Een blokhut kan meerdere functies vervullen; denk hierbij aan opbergruimte, hobbyruimte, tuinkantoortje en speelhuis voor de kinderen. Vele hebben een fraaie uitstraling en kunnen passend bij de stijl van de tuin of de woning gekozen worden. Een blokhut kan van meerdere materialen vervaardigd zijn, zoals kunststof, metaal en hout; de meesten zijn echter van hout gemaakt. U kunt er een kopen die compleet geplaatst geleverd wordt, maar ook kiezen voor een bouwpakket of prefab die u zelf monteert. Daarnaast kan de handige doe het zelver er een in eigen beheer ontwerpen en bouwen, maar dan moet men wel over de nodige vaardigheden en kennis beschikken.

Kopen van een nieuwe blokhut
Wanneer u een nieuwe blokhut gaat kopen, dan zult u  meestal niet over een nacht ijs gaan. Welk budget u ook ter beschikking heeft, u wilt toch graag die ene die u het meeste waar en plezier voor uw geld zal leveren. Het koopproces begint met de voorbereiding en oriëntatie, om uiteindelijk over te gaan tot de aankoop. De voorbereiding op het kopen bestaat uit het verzamelen van informatie, het bekijken van de mogelijkheden die de eigen tuin qua ruimte en plaatsing biedt en het oriënteren op het aanbod. Voor veel mensen is één van de leukste bezigheden betreffende het kiezen en kopen van een blokhut, het bezoeken van showrooms die vaak bij tuincentra en bouwmarkten te vinden zijn. Hier kan men inspiratie opdoen, de nieuwste modellen bewonderen en een keuze maken. Overigens kan men tegenwoordig ook op internet zeer veel informatie over alle mogelijke exemplaren vinden en ook rechtstreeks via internet of uit een catalogus kopen.

Zelf bouwen van een nieuwe blokhut
Er kunnen diverse redenen zijn, die u doen besluiten zelf te bouwen. Misschien bouwt u gewoon graag of u bent handig en kunt door de blokhut zelf te bouwen precies datgene realiseren wat u wenst. Omdat een blokhut deel uitmaakt van het geheel van woning en tuin, is het mooi als het hierbij past qua stijl en uitstraling; bij het zelf ontwerpen en bouwen kunt u hier optimaal rekening mee houden. Ook het interieur en de inrichting kunt u dan zodanig ontwerpen, dat deze helemaal voldoen aan het geplande gebruik.

Keuze voor een blokhut van hout
Hout is het meest traditionele en authentieke bouwmateriaal voor een blokhut en daarnaast zal de uitstraling van hout voor velen de voornaamste reden zijn om voor hout te kiezen. Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling en past daarmee prima bij en in de tuin. Daarnaast is hout uitermate geschikt om te bewerken en kan men er op een redelijk eenvoudige manier mee bouwen; dit geldt voor zowel de zelfbouwer als de leverancier. Hout is er in vele soorten, kwaliteiten en kleuren en kan ook voorzien worden van een kleur naar wens. Wanneer men zelf een blokhut wil bouwen, dan is hout sowieso het meest geschikte materiaal om mee te werken.

Aandachtspunten bij kopen
· Uw eigen wensen en eisen met betrekking tot de gewenste blokhut in kaart brengen. Dit zullen naast uw budget wensen zijn op functioneel gebied zoals de afmetingen en uw voorkeuren op het gebied van bepaalde stijlen, materialen, vormen en kleuren.
· Verzamelen van informatie over het aanbod en alle mogelijkheden.
· Het is aan te raden om altijd meerdere zaken te bezoeken voordat u een definitieve keuze maakt. Ook al denkt u bij de eerste zaak al de blokhut van uw dromen te hebben gevonden, oriënteert u zich toch nog eens bij enkele andere zaken die weer een ander aanbod hebben.
· Informeer altijd voordat u overgaat tot de definitieve aankoop naar aspecten als eventuele aanbetaling, levertijd, garantie en montagekosten. Vraag ook na welke fundering gelegd moet worden en hoe u dat volgens de leverancier het beste kunt doen; vaak heeft men hiervoor een handleiding.
· Informeer ook bij de gemeente over de aanvraag van een bouwvergunning en houdt u zich strikt aan de voorwaarden die gelden.